ChaiRECEPT VOOR 4 KOPJES CHAI, indiase thee

 2 kopjes water in een pannetje aan de kook brengen met;

  • 4 schepjes suiker
  • twee in een vijzel geplette groene kardamompitten
  • een stukje van een kaneelstokje
  • een kruidnagel
  • een paar venkelzaadjes en wat oreganozaad (zie onderaan)
  • een zakje goede kwaliteit engelse thee

Wanneer het geheel kookt draai je het vuur zacht. Voeg ongeveer twee kopjes volle (!) melk toe en breng weer aan de kook. Als de thee kookt draai je het vuur uit. Als je de thee even door laat koken wordt hij voller van smaak maar doorgekookte melk is zwaarder verteerbaar.

KLAAR!

Als je de thee maakt met verse melk van de (biologische) boerderij smaakt hij bijna net als in India. 
Je kunt er ook geplette verse gemberwortel en kardamom in doen. Dat is goed voor de spijvertering en verwarmend. Dit is vooral s' ochtends lekker.
Je kunt de suiker ook weg laten en eventueel vervangen door honing.
In de winter doe ik er vaak ook 2 zwarte peperkorrels door.
Ik heb ook wel recepten gezien met steranijs maar zo heb ik de thee in India nooit gedronken.
In yogi thee zit geen zwarte thee. Yogi's drinken namenlijk geen thee.
Venkel zaad en oreganozaad (adjewain) zijn kalmerend voor de darmen. Oreganozaad is lastig te vinden maar ik heb het altijd in huis en ik wil best delen.